במאמר זה נתאר את החלקים מהם מורכב כסא גלגלים וכיצד להשתמש בו נכון במצבים שכיחים שונים.
בקרוב יועלו לאתר סרטונים הממחישים את כל הסיטואציות המתוארות בהמשך.
מבנה כסא גלגלים ותכונות עיקריות
כסא גלגלים בנוי מכמה חלקים:
- משענת גב.
- מושב.
- ידיות לידיים.
- רגליות לרגליים
כדי להסיר את הידיות לוחצים על הכפתור ומושכים למעלה ובכדי להחזירה. מכניסים את הידית לחורים המתאימים לוחצים על הכפתור דוחפים למטה עד לשמיעת הקליק.
החלקים הנוספים של הכסא הם גלגל אחורי גדול, חישוק להנעה עצמית, מעצורים וגלגלים קדמיים קטנים.
כדי להפעיל את המעצור דוחפים את הידית קדימה וכדי לשחררם מושכים אחורנית את הידית.
בכסא גלגלים סיעודי הרגליות פריקות וניתן להסירם בקלות ע"י משיכה של לשונית הבטחון הממוקמת ליד חיבור הרגליות לשלדה.
כשהרגלית משוחררת מהתפסן היא מסתובבת על הציר כלפי חוץ וניתן להסירה ע"י משיכה כלפי מעלה. בכדי להחזירה למקומה מחזירים אותה לציר ונועלים את התפסן ע"י סיבוב הרגלית כלפי פנים (למקומה הטבעי) עד לשמיעת קליק-נעילה סופית.
חלקים נוספים הם צלב השלדה, השלדה עצמה ורגליות למניעת התהפכות.
כדי להטות את הכסא אחורנית בצורה נכונה לוחצים עם הרגל כלפי מטה על הרגלית למניעת התהפכות ובאותו זמן לוחצים עם שתי הידיים על הידיות כלפי מטה.
שימושים שונים והוראות לתפעול נכון, יעיל ובטיחותי של כסא גלגלים
עליה במדרגות:
חשוב לוודא שהמטופל יושב בבטחה על הכסא ואם יש צורך בחגורת בטיחות לכסא גלגלים חשוב להדק אותה. ידיו של המטופל צריכות להיות מונחים על הברכיו הרחק מגלגלי הכסא. רגליו של המטופל חייבות להיות מונחות על הרגליות בבטחה.
לאחר מכן אדם אחד יעמוד מאחורי הכסא ויטה אותו אחורה, הכסא יעמוד עם הגב למדרגות. כעת האדם השני יגש ויאחוז את מסגרת כסא הגלגלים (חשוב מאוד לא לתפוס מהרגליות!!!). האדם שנמצא מאחורי הכסא עדיין בהטיה יתחיל ללכת אחורה בזהירות וברוורס יצמד עם הגלגלים האחוריים למדרגה הראשונה. רק כשכולם מוכנים מתחילים לעלות במדרגות לאט ובזהירות.
האדם שמחזיק את הידיות של הכסא מאחורה מגלגל לאט לאט את המטופל למעלה בעוד שהאדם השני מקדימה מחזיק בשלדה ומאבטח את הפעולה.
כיצד לרדת במדרגות עם כסא גלגלים?
גם לפעולה זו דרושים 2 אנשים, אחד מאחורה ואחד מקדימה- אדם אחד עומד מאחורה ומטה את הכסא אחורה, האדם השני תופס את השלדה מקדימה (לא ברגליות אלה בשלדה-חשוב מאוד) וכך לאט לאט מתחילים להתגלגל במדרגות כלפי מטה כששני האנשים מחזיקים את הכסא, אחד בידיות מאחורה והשני בשלדה מקדימה.
חשוב להזכיר שאין לתפוס ברגליות הכסא אף פעם בשום אופן.
במידה וצריכים לרדת או לעלות ברמפה עם שיפוע יש כמה כללים חשובים שצריכים לדעת- חשוב שידי הנוסע יהיו על ברכיו למניעת חבלות מיותרות, כמו כן על כפות רגליו להיות מונחים על הרגליות המיועדות לכך.
בעליה לרמפה נוסעים עם הפנים קדימה לכיוון הנסיעה ודוחפים מאחורה את הכסא. בעת ירידה נוסעים אחורנית עם הגב לכיוון הנסיעה, זאת בכדי למנוע נפילה של הנוסע קדימה.
כיצד לעלות נוסע בכסא גלגלים על מדרכה בבטחה ?
הניחו רגל על רגלית מונעת התהפכות מאחור ולחצו עליה ובפעולה אחת דחפו כלפי מטה את ידיות האחיזה שמאחור, הכסא יהיה על 2 גלגליו האחוריים.
לאחר מכן התקדמו עם הגלגלים הקדמיים מעל למדרכה והניחו אותם על הארץ.
כעת עמדו מאחורי הכסא עם הצד כך שהירך שלכם נוגעת במשענת הכסא מאחור, דיחפו את הכסא קדימה בעזרת הירך ועיזרו לעצמכם עם הידיים שתופסות בידיות לעלות את המדרכה בקלות.
בירידה מאותה מדרכה חשוב להיות עם הגב לכיוון הנסיעה כך שהגלגלים הגדולים יורדים ראשונים ואחריהם מורידים את הקדמיים.
כמו בעליה כך גם בירידה עמדו מאחורי הכסא ובתנועה לאחור הורידו את הכסא כשגופכם צמוד לעגלה מאחור ומרכך את הירידה בעזרת הירך. כשהכסא עדיין בשיפוע עם הגלגלים הקטנים באוויר מגלגלים את העגלה לאחור עד שניתן להוריד את הגלגלים הקדמיים.
איך להכניס נכון כסא גלגלים לרכב?
בכדי להכניס את העגלה לתא המטען של הרכב הורידו את הרגליות, נעלו את הבלמים, קפלו את הכסא והכניסהו לרכב.
על מנת להוציא את הכסא מתא המטען החזיקו בשלדה ובשני הידיות בכדי שהכסא לא יפתח ממצבו המקופל בעת המשיכה. כאשר הכסא על הקרקע פתחו אותו למצבו הרגיל וחברו את הרגליות למקומם.